
GLOSSARI
Performance: L'art d'acció o acció artística (performance és un anglicisme) és una representació artística sense dramatúrgia que cerca aportar una reflexió motivant el públic a qüestionar algun aspecte sobre la política, la societat, les relacions personals o el seu concepte de vida, per exemple. Comprèn una extensa gamma de maneres d'actuar i de presentar-se, podent intervenir-hi materials escenogràfics, indumentària, moviment, olors, sons, el gust, el públic i altres elements en un espai i temps determinats. Cal no confondre la performance o art d'acció amb les arts vives.
·Crític d'art: El crític d'art, o crític d'art i cultura, és un professional que pot ser tècnic o llicenciat, professor, mestre o amb mestratge, o autodidacta (connoisseur), en les àrees principals d'Història de l'art, crítica de l'art, i tot que fa a l'ambient artístic-plàstic i cultural d'un país o regió.
Curador o comissari: En art, s'anomena comissari la persona que construeix el discurs d'una exposició d'art. En aquest context, comissariar significa seleccionar objectes i arranjar-los per tal d'obtenir l'efecte desitjat. Normalment, això significa trobar la manera d'enllaçar temàticament un conjunt d'obres, o bé trobar obres que es corresponguin al tema triat. A més de seleccionar les obres, el comissari és el responsable de redactar-ne les etiquetes, els escrits del catàleg, i altres continguts de suport per a l'exposició.
Freelance: Es refereix a l'activitat que realitza la persona que treballa de forma independent o es dedica a realitzar treballs de manera autònoma que li permetin desenvolupar-se en la seva professió o en aquelles àrees que poden ser més lucratives i són orientades a tercers que requereixen de serveis específics.
Happening:(De la paraula anglesa que significa esdeveniment, ocurrència, succés) és tota experiència que part de la seqüència provocació-participació-improvisació. Té el seu origen en la dècada de 1950 i es considera una manifestació artística multidisciplinària. Tot i que s'han relacionat amb el pop-art i el moviment hippie,
els happenings s'integren dins el conjunt de l'anomenat performance art.
Art contemporani: No hi ha una definició clara de l'art contemporani.
En alguns llocs apareix referint-se a l'art del segle XX i els seus grans moviments artístics, però normalment va associat a un factor temporal de més recent creació, i gairebé sempre presenta obres no figuratives i innovadores, rebutjant erròniament d'altres de realització més clàssica.
PLA PICAT: És aquell en el qual la càmera està emplaçada per sobre de la mirada. Psicològicament produeix sensació d'inferioritat del subjecte, li empetiteix.
Pla seqüència: en cinema, una tècnica de planificació del rodatge en què la càmera no deixa de rodar durant un temps bastant dilatat; s'hi poden usar tràvelings i diferents grandàries de plans i angulacions en el seguiment dels personatges o en l'exposició d'un escenari. Aquest procediment no s'usa habitualment a causa del gran nombre d'elements que han de coordinar-se (actors, càmera, il·luminació, etc.), ja que cal començar de nou des del principi si algun d'ells falla. Per aquest mateix motiu resulta més costós que una planificació més fragmentada.
PLA CONTRAPICAT: La càmera es troba per sota dels ulls del subjecte, el qual queda emfatitzat, engegantit, i adquireix una dimensió psicològica major.
PLA ZENITAL: En el qual la càmera està situada completament damunt de la figura, en la seva vertical.
PLA NADIR: La càmera, està emplaçada sota el subjecte.
Aquests dos tipus de plans se solen emprar amb caràcter molt excepcional i per raons expressives molt concretes.
PLA NORMAL: Quan respectem l'horitzontalitat.
Pla detall: Aquest pla s'utilitza per destacar un element que en un altre pla podria passar desapercebut, però que és important que l'espectador es de compte per seguir correctament la trama.
Cámera fixa: La càmera es troba immòbil sobre un suport i enregistra tot allò que hi passa per davant.
Cámera objectiva: Quan la càmera adopta un punt de vista neutre, com el que adoptaria un espectador extern que simplement mira des de fora el que està passant
Cámera subjectiva: Si la càmera adopta un punt de vista intern, imitant la mirada d’un personatge per col·locar l’espectador en el lloc d’aquest personatge
Camp de visió: Anomenem camp a tot allò que la càmera ens fa visible en un enquadrament determinat
Muntatge: Operació d'empalmar diverses seqüències fílmiques, obtingudes separadament, de manera que formin una successió ordenada que produeixi una línia temàtica coherent.
Il·luminació fotogràfica: és el conjunt de tècniques, materials i efectes utilitzats per il·luminar una escena o subjecte.
Tràveling: (usat també amb l'anglicisme travelling) és el tipus de moviment de la càmera que implica un desplaçament de l'eix de l'aparell. Simplificant molt, la càmera es belluga durant la filmació. Per dur a terme un tràveling, s'opta normalment per muntar un seguit de vies sobre les quals es disposa un suport on es recolza la càmera, de manera que, en comparació amb un tràveling a mà alçada, s'amorteixen els passos i els moviments de l'operador de la càmera.
Zoom: És un efecte semblant al tràveling frontal que s’aconsegueix amb un objectiu de distància focal variable.
Steadycam: Sistema d'estabilització per càmeres de cinema i televisió permetent la presa de vistes al vol, en travellings versàtils, gràcies a un enginyós sistema d'arnès i d'un braç articulat
Briefing: anglicisme que defineix el document (o reunió) on l’empresa-client proporciona tota la informació necessària perquè el dissenyador o proveïdor publicitari generi una comunicació gràfica (logotip, web, anunci o campanya publicitària). És l’elecció ordenada, estratègica i creativa de les dades que ens permetran definir els objectius publicitaris de forma correcta i medible.
Target : col·lectiu al que va dirigit un producte o una campanya.
Espot : Espai publicitari breu, propi de la ràdio i dels mitjans de comunicació audiovisuals.
Planner : es una instancia de reflexió, análisi, evaluació, integració i qüestionament en el seno de la agencia.
Postproducció: és la manipulació de material audiovisual, digital o analógic utilitzat pel cine, publicitat, programes de televisió o radio.
Jingle : es un tema musical cantat o cancó breu utilitzada amb fins publicitaris.
In-game : Adjetivo, a menudo aplicado a vídeos, que indica que pertenece a la propia acción del juego, tal y como tomará parte el jugador, y que no se trata de una animación o escena pregrabada.
Advergame : es la práctica de crear videojocs per publicitar una marca, producte, organització o idea.
Eslogan: Frase generalment breu adoptada com a símbol o divisa d'una empresa o activitat, principalment amb fins publicitaris o propagandístics.
Rayogrames: Tècnica fotogràfica sense càmera emprada des del segle XIX per la que s'obté una imatge única amb la silueta d'objectes colocats sobre un paper fotosensible exposat a la llum.
Shadografia: es una tècnica fotografica creada pel pintor alemany Christian Schad (1894-1982) consistent en fotografies sense càmera (com després farien Man Ray o Moholy-Nagy) dins dels anomenats fotoexperiments dadaistes.
Fotograma:Un fotograma és la imatge que resulta de la incidència de la llum sobre una superfície fotosensible, que posteriorment és fixada per a la seva conservació.
Atmosfera S'anomena atmosfera a l'espai d'influència d'una pel·lícula, a l'ambient favorable o advers que es pretén crear en determinades escenes. Al cinema l'atmosfera es planifica amb cura per tal d'aconseguir la comunicació interactiva entre el que hi ha a la pantalla i l'espectador. Per a això, tota la rebotiga del cinema es torna operativa, els decorats, la música, els moviments de càmera, el ritme, la posada en escena, els sons ambientals ...
Atrezzo Conjunt d'instruments, eines, mobles i tota mena d'objectes que es fan servir en la decoració d'una determinada escena
Audiofile Sistema de gravació i edició d'àudio digital per ordinador, fabricat per la companyia anglesa AMS Neve, (Advanced Music System).
Avid Sistema d'edició digital per ordinador d'àudio i vídeo. És l'estàndard de l'edició no lineal, ja sigui per edició off-line, en línia o composició fílmica. Els seus productes més coneguts són: Film Composer, Media Composer i Xpress